Alvásterápia

Miért fontos a jó alvás?

Az alvás – is – egy csodálatos életműködésünk!

Kőbe vésett ösztönprogram, mely biztosítja szervezetünk számára a testi-lelki regenerációt.
Nem győzőm hangsúlyozni, hogy természetes körülmények között, természeti népeknél vagy állatoknál, sőt növényeknél is, teljesen automatikusan átáll a szervezet, a szervezet minden egyes sejtje, az éjszaka beköszöntével az éjszakás műszakra: ember esetében tehát az alvásra.
Az éjszakai életfolyamatok egészen másképpen zajlanak, mint a nappaliak. Nagyon sok olyan életfolyamat van – pl. a sejtosztódás – aminek a fény kifejezetten árt. Sajnos nem véletlen, hogy éjszakás műszakban dolgozó embereknél sok betegség, igy pl. a rák is, jelentősen nagyobb mértékben fordul elő.

Tudományos vizsgálatok igazolták, hogy már néhány napig tartó alváshiány – ami felnőtt ember esetében a 6 óránál kevesebb alvást jelenti – súlyosan károsítja az immunrendszer működését, ami szintén éjszakai zajlik.

Azt természetesen mindenki tapasztalta, hogy a memóriája, gondolkodása mennyivel hatékonyabb kipihent állapotban. Tanulóknak szoktam javasolni, hogy napi másfél óra alvással több felére csökkenti a tanuláshoz szükséges időt, mert annyival jobb lesz az emlékezetének mind a bevéső, mind az előhivó funkciója, valamint a gondolkodásának a rugalmassága, átlátó képessége. Ezt is mind tudományos vizsgálatok bizonyitják. A gyerekek és az egyetemisták tehát sokkal jobban járnának, ha az éjszakába nyúló tanulás helyett időben lefeküdnének és eleget aludnának.

Mennyi az elegendő alvás?

Mi,alvásszakértők, alvásciklusokban gondolkodunk. Kamaszkortól az alvásciklus ideje kb. másfél óra, egy kamaszgyereknek 6 ciklust, tehát 6 órát, egy felnőttnek 5-öt, tehát 7,5 órát kéne aludni. Ehhez jön még az elalvási idő – ami ha félóránál több, már kóros – és a kiébredési idő, ami negyed óránál ne legyen több.

Aki ennyit alszik, az élvezni fogja a jó alvás minden áldásos hatását!

Nos, mi a véleménye? Fontos Önnek a jó alvás?