Óraátallítás - alvászavar

Az óraátállítás hatása az emberekre

Annak idején, mikor bevezették az óraátállítást ősszel és tavasszal, azzal indokolták, hogy ez a gazdaság szempontjából fontos lépés, mert sok villamos energiát lehet megspórolni. Akkor senkit nem érdekelt – és talán nem is túl sok emberben merült fel – az a kérdés, hogy ez vajon milyen hatással lesz ránk, emberekre.

A  szubjektív  és objektív tapasztalatok /pl. baleseti statisztikák/  elgondolkodtató adatai és a chronobiológiával /biológiai óra élővilágra gyakorolt hatását vizsgáló tudomány/ foglalkozó szakemberek véleménye szerint ideje lenne az óraátállítás ötletét újra fontolóra venni.

A chronobiológusok szerint az óraátállítást követő néhány napban bekövetkező  lényegesen több baleset érthető. A biológiai óránk egy rendkivűl  finom műszer. A szervezetünkben lejátszódó életfolyamatok ritmusát a biológiai óra hangolja össze. Úgy működik, mint a karmester a zenekar élén. Karmester  irányítása nélkül nem tudna egy olyan soktagú zenekar működni, mint amilyen egy élő szervezet! Az emberi szervezet a maga rendkívül bonyolult testi-lelki és szociális folyamataival a világ legösszetettebb élőlénye és igen érzékenyen reagál a változásokra. A legkisebb változás is kibillenti az egyensúlyából a rendszert és változások sorát eredményezi egész addig, míg egy új működési egyensúly be nem áll. Az egyensúly vesztett állapotban viszont a rendszer sérülékeny és sokkal bizonytalanabbul reagál a környezeti ingerekre. Az ember esetében ez konkrétan azt jelenti, hogy lankad a figyelme, fáradékonyabb, megnő a reakcióideje és csökken a reakciók pontossága. Természetesen ez fokozza a balesetek kockázatát, ami meg is látszik, mert az óraátállítást követő napokban sokkal több baleset van – sajnos.

Hogyan tudjuk minél rugalmasabbá tenni az óraátállást a magunk számára?

Az őszi óraátállítás sokkal kellemesebb, mert úgy érezzük „nyerünk 1 órát”, azaz október 26-án hajnali 3-kor 2-re fogják visszaállítani az órákat, tehát 1 órával tovább aludhatunk reggel. Így estére, a szokásos lefekvési időnkre nem is leszünk túl álmosak. Azt javaslom, hogy azért, hogy ne kelljen egyszerre a napirendünket is és a 90 perces ritmusunkat is megtörni, a 90 perces ritmusunk szerinti következő kapuban, tehát pl. aki fél 11-kor szokott lefeküdni, az most az új idő szerint ne fél 11-kor, hanem 11-kor menjen aludni. Az új idő szerint ugyanis ez lesz a következő kapu, amikor amúgy is automatikusan elálmosodik.

Napközben viszont sokszor nézzen az órájára, „tanítsa” a szervezetét az új időre.

Ezek az egyszerű tanácsok megkönnyítik az átállást, 1-2 napra lerövidítik még a nagyon szabályos életvezetésű emberek számára is.
Akinek nincs napirendje, annak talán nem is jelent különösebb problémát az óraátállítás. Tudniuk kell viszont arról, hogy a rendszertelen életmód nagyon komoly rizikó az egészség szempontjából.  A kiszámíthatatlanság, amit a belső biológiai lényük átél /nem tudja mikor fog aludni, vagy enni stb/ óriási stresszt jelent a szervezetnek és ezért minden stresszbetegség hamarabb megjelenhet az ő esetükben. /Szív- érrendszeri betegségek, allergiák, hormonzavarok, gyomor- bélrendszeri megbetegedések, fájdalomszindrómák, stb, sajnos beleértve még a rákot is./

Szeretne újra normálisan aludni? Lépjen velem kapcsolatba!