Alvászavar Álmatlanság gyógyítása 1

Az alvászavar és a testmozgás

A mozgás szerepe

A mindennapi sport szerves része kell legyen az egészséges életmódnak, így a jó alvásnak is. A sporttal növeljük a napközben felgyülemlő alváskésztetésünket, ami a különböző fáradtságanyagokból tevődik össze és a nap végén az elálmosodáshoz, majd elalváshoz vezet.

Egy kialakult alvászavar – insomnia – esetében természetesen már nem elég, ha a kliens beépíti a rendszeres testmozgást az életébe, ez csak az egyik, de nagyon fontos lépés a változás irányába. Az alvásterapeuta feladata tehát nemcsak az alvás biológiai és pszichológiai paramétereinek az összehangolása a kliens esetében, hanem a mozgás iránti motiváció felébresztése is.

Nagyon fontos kérdés, hogy mikor mozogjunk. Mivel a mozgás megemeli a belső testhőmérsékletünket, az alváshoz meg éppen csökkennie kéne, ezért az esti sport semmiképpen sem jó. Minél intenzívebb a mozgás, annál előbb kell befejezni ahhoz, hogy ne zavarja meg az alvásunkat. Általában elmondható, hogy egy nagyon intenzív edzés után is max. 4 óra múlva visszaáll a belső testhőmérséklet.

A leghasznosabb a reggeli vagy délelőtti mozgás. Igy ugyanis már a nap elején beindulhatnak azok a pozitív hormonális és energetikai folyamatok, amiket a mozgásnak köszönhetünk és igy egész napunkra pozitív hatást gyakorolnak.

A szervezetünk egészsége szempontjából leghasznosabbak az intervallum edzések. Én a klienseimnek személyre szabott edzésprogramot is szoktam készíteni.

Egyet ne felejtsünk el:
semmiben sem lehet olyan könnyen fejlődni, mint a sportban! Ha ma 5 percig birtam, holnap vagy holnapután már 5perc 20 másodpercig is birni fogom – és ez óriási sikerélmény! A sport nemcsak azért fontos, mert az egészséghez elengedhetetlen, hanem azért is, mert az egyik legegyszerűbben elérhető sikerélmény forrás – és mi, emberek, sikerélmény függők vagyunk…!!!

Szeretne újra normálisan aludni? Lépjen velem kapcsolatba!

Call Now Button