Alvászavar Álmatlanság gyógyítása 1

Az alvás tudományos oldalról

A chronbio-pszichológiai rendszerterápia

A chronobio-pszichológiai rendszerterápia egy olyan módszer, amelynek segítségével a pszichés alvászavarokban szenvedő embereket „meg lehet tanítani” aludni. A módszer kiválóan alkalmas arra, hogy kb. 4-6 alkalom alatt a kliens elsajátítson olyan tudást és olyan új életkészségeket, amelyek alkalmazásával a jó alvás /sleepwellness/ szinte bármikor elérhető lesz számára. Aki valaha is megtapasztalta, milyen érzés éjszaka álmatlanul forgolódni az ágyban és szorongva gondolni arra, hogy vajon el tudok-e aludni vagy sem – ezzel a kiszolgáltatottsággal, bizonytalansággal és gyötrő fáradtsággal nap mint nap szembenézni – az sejti, hogy milyen kompetenciákat nyerhet meg a tréning során. Kipihent és kiegyensúlyozott lesz, derűs, a munkájában hatékony, mentális és fizikai teljesítőképessége lényegesen megnő. Jobb lesz a memóriája, tanulási és koncentrációs képessége.

Alvászavar Álmatlanság gyógyítása 2

Az alvástréning lényege ennek a bioritmusnak a megismerése és az elalváskapuk jelentkezésére való tudatos felkészülés, ami révén lehetővé válik az elalváskapun keresztül észrevétlenül átcsúszni az alvás állapotába. Ez tanulható meg az alvásteráőia során, ami egyrészt az alvási rituálé kialakítása, másrészt egy speciális gyakorlatsor ami megkönnyíti az elalváskapun való gondtalan átjutást.

Alvászavar Álmatlanság gyógyítása 3

Az alvástréning során további olyan életkészségeket tanul a klilens, amelyek a tudatos, nyugodt, egészséges életvezetés és ezáltal a nyugodt alvásnak a zálogát jelentik, a speciális gyakorlatsor pedig „mellékhatásként” a memóriát fogja nagyon hatékonyan fejleszteni.

Alvástréning

Ez a módszer az alvásfiziológia, a kronobiológia és a pszichológia tudományos eredményeire alapozott tréning. A kronobiológusok megfigyeltek egy kb. 90 percenként ismétlődő bioritmust, a nyugalom-aktivitás ciklikus változásának alapritmusát, ami éjszaka az alvásunkat szabályozza és a különböző alvásfázisok, majd az ébredés beindításáért felelős, napközben pedig az éber állapot különböző aspektusai erősödnek ill. gyengülnek. A ciklusok végén egy „kapu” nyílik meg , amin keresztül éber állapotból – ha az alváskésztetésünk nagy, azaz ha elég fáradtak vagyunk – átléphetünk az alvás állapotába, alvásból pedig – ha alváskésztetésünk már nincs, azaz kipihentük magunkat – derűsen, frissen, üdén felébredhetünk.

Szeretne újra normálisan aludni? Lépjen velem kapcsolatba!

Az insomnia/álmatlanság chronobio-pszichológiai kognitív viselkedésterápiája – a természetes módszer

A chronobio-pszichológiai kognitiv viselkedésterápia egy bonyolult elnevezés, de maga a módszer nem más, mint az alvás ősi, természetes módjának a visszaállatási lépésről lépésre, minden apró részletre odafigyelve – hisz tudjuk, az ördög a részletekben alszik!

A természeti népek, az állatok gondtalanul alszanak. Nyilván ebből joggal következtethetünk arra, hogy a civilizációs szokások, a civilizált emberek életvitele összefüggésben lehet az oly nagy mértékben jelentkező alvászavarral.

Az álmatlanságban szenvedők egyre nagyobb kétségbeeséssel élik meg problémájukat és egyre inkább kiszolgáltatottnak érzik magukat tulajdonképpen önmagukkal, a saját idegrendszerük ördögi tréfájával szemben. Nagyon hamar kialakul az alvásszorongás, súlyosabb esetben az alváspánik. Ez azt jelenti, hogy a beteg már napközben is egyre aggasztóbb mértékben gondol arra, hogy éjszaka vajon fog-e ” tudni aludni” és ahogy közeledik az este ez súlyos szorongással és akár fizikai tünetekkel – heves szívdobogás, nehézlégzés, izzadás, görcsösség, izomfeszülés stb – is járó testi-lelki állapotba torkollhat, ami aztán végképp lehetetlenné teszi az elalvást. Ilyenkor rendszerint katasztrofizáló gondolkodás indul be az alvászavar teljesítményre és egészségre gyakorolt következményeire vonatkozólag, pl.:

  • ki fognak rúgni a munkahelyemről, mert nem tudok elég jól teljesíteni
  • ha nem tudok levizsgázni, nem lesz meg soha a diplomám
  • apámnak is ez volt a baja, persze, hogy szívinfarktust kapott
  • anyámnak is ez volt a baja, biztos ennek köszönheti a rákját
  • annyira nem tudok már figyelni a fáradtságtól, hogy majd balesetet szenvedek, elgázol az autó vagy én ütök el valakit
  • akár bele is halhatok, ha nem fogok tudni aludni
  • már mindenkivel csak erről tudok beszélni, meg fognak utálni
  • ebben az állapotban semmit sem ér az életem, legjobb lenne öngyilkosnak lenni
Már néhány hetes alvászavar is valóban olyan kimerüléshez vezethet, ami azonnali megoldásért kiált.

Az altatók általában eleinte drasztikus eredményt hoznak és természetesen óriási megkönnyebbülést. De ez senkit ne tévesszen meg! Csak a tünetek lettek elfedve, ez nem valódi kezelése a problémának! Sajnos erre nagyon hamar ráeszmélnek a betegek is, amikor egyre több altató egyre kevesebb alvást biztosít.
Sajnos ugyanez vonatkozik a depresszióval kevert insomnia antidepresszánssal való kezelésére is.

Fölösleges abban reménykedni, hogy egy kialakult alvászavar magától megoldódik majd. Nem fog! Az alvás egy kőbe vésett életműködés, ami nagyon sok biológiai és pszichológiai tényező függvénye. A természet – pont azért, mert életfontosságú életfolyamat – többszörösen túlbiztosította, és mire valakinél ez tartósan zavart szenved, egész biztosak lehetünk benne, hogy nagyon sok, az alvással kapcsolatban érintett résztényező megzavart működése felelős a kialakult problémáiért. Ilyenkor már csak az egész probléma rendszerszintű kezelése hozhat tartós megoldást. Ez azt jelenti, hogy az alvásterapeuta sorban végigkérdezi az alvással kapcsolatos minden szóba jövő tényezőt és korrigálja is egyúttal. Mindenkinél más-más okok együttes hatása okozza az alvásproblémát. Az alvásterapeuta munkája ezért olyan, mint egy detektívé: ki kell nyomoznia, hogy kinél mi minden vezetett ide.

A chronobio-pszichológiai kognitív rendszerterápia nélkül az insomnia tartósan sikeres kezelése elképzelhetetlen. Az ilyen terápia során a beteg ugyanis megtanulja, hogy mi mindenen és miért kell változtatnia a jó alvás érdekében.

Szerencsés esetben – és ez legtöbbször így van – a chronobio-pszichológiai kognitív rendszerterápia önmagában elég az alvászavar tartós megoldásához. Makacs, régóta fennálló, krónikus insomnia kezeléséhez lehetséges, hogy valameddig pontos, stratégia szerint szedett gyógyszeres segítségre is szükség lehet, de azt biztosan kijelenthetjük, hogy a gyógyszerek önmagukban nem hoznak tartós eredményt. A betegnek meg kell tanulnia, hogy mi mindenen és hogyan kell változtatnia az alvással kapcsolatos szokásain, beidegződésein és ezt a tudást csak a chronobio-pszichológiai kognitív rendszerterápia keretein belül fogja elérni. De ha egyszer megtanulta, attól kezdve ez a tudás az övé: soha többet nem fog vele előfordulni, hogy nem tud aludni, mert már tudni fogja, hogy mik azok a természetes feltételek, amiket a maga számára biztosítania kell.

Alvástréning – mi mindent fog megtanulni?

Például azt, hogy a természetben a nappalt és az éjszakát az alkonyat köti össze…. Az alkonyat, amikor eltűnik a fény, elcsendesül a világ, egyre ingerszegényebb és egyre sötétebb lesz, míg végül beköszönt az éjszaka. Mi, civilizált emberek bemegyünk a szobába, felkapcsoljuk a villanyt, számítógépezünk, tévézünk, telefonálunk… Van aki a másnapi munkájára, vizsgájára készül. A természetből automatikusan érkező kulcsingereket, amik az alvás ösztönös idegműködését beindítanák, egyszerűen kizárjuk – hogy is lehetne így jól aludni?!

Szeretne újra normálisan aludni? Lépjen velem kapcsolatba!

Call Now Button