Alvászavar Álmatlanság gyógyítása 1

Altató – mellékhatások

A melatonin az alvás karmestere

Az alvás nagyon soktényezős, összetett, bonyolult folyamatában a melatoninnak olyan szerepe van, mint a karmesternek a zenekar élén: ő hangolja össze a különböző folyamatokat harmonikus egységgé és ennek eredménye lesz a jó minőségű, pihentető alvás.

A melatonin tehát nem közvetlenül altató hatású, de valóban komoly szerepe van a jó alvásban. Ezért az alvásterápia során ez az egyetlen készítmény amit szükség esetén alkalmazni szoktunk, de nagyon fontos, hogy csak egy előre megtervezett, a kliens belső biológiai működésének sajátos ritmusát figyelembe vevő stratégia szerint szabad szedni! Ennek feladata az alvásterapeuta kidolgozása, ellenkező esetben – a melatonin koncepció nélküli szedésével – csak elmélyíthetjük a már amúgy is meglévő alvásproblémát.

Alvászavar Álmatlanság gyógyítása 2

Altatók veszélye

Saját magam tapasztalatából is tudom mennyire szörnyű állapot szubjektíve a rossz alvás, a honlapomon – láthatta – részletesen kitérek arra is, hogy az alvászavar objektíve milyen rengeteg negativ következményekkel jár az egészségünkre és az életminőségünkre nézve, mégis senkinek nem ajánlanám hosszútávon az altatók használatát.

Miért?
  • Egyrészt, mert csak tünetileg kezelik a problémát.
  • Másrészt ,mert hozzászokást okoznak, ami azt jelenti, hogy egyre több gyógyszernek egyre kevesebb hatása lesz, egy idő után pedig már egyáltalán nem lesz semmi hatása
  • Harmadrészt, mert hosszútávon kifejezetten károsak az idegrendszerre – ezért a használati utasításokban általában szerepel is, hogy csak max. 2 hétig használható huzamosan

Ezért azt javaslom mindenkinek, akinek alvásproblémája van, hogy altatók helyett válassza a chronobio-pszichológiai komplex rendszerterápiát, ami az alvást, mint életműködést, minden oldalról támogatja. A terápia gyakorlatilag egy tanulási folyamat, ahol megtanulja majd mindazt, ami Önnek ahhoz kell, hogy jól aludjon. Ez a tudás már örökre az Öné marad, soha többet nem lesz kiszolgáltatva alvásproblémának.

Mikor kell mégis altató?

Természetesen lehetnek olyan élethelyzetek, amikor valóban szükség van altatóra.

Az egyik ilyen sajnos a válsághelyzet. Válás, betegség, veszteség, gyász és hasonló szomorú élethelyzetek elhúzódó krizisállapotot eredményeznek, aminek nagyon gyakran az egyik vezető tünete az elalvási képtelenség. Ilyenkor valóban indokolt altatót szedni. Én a magam részéről az Imovane-t szoktam javasolni a klienseimnek, de nem győzőm hangsúlyozni, hogy mielőbb kérjenek segitséget krizisszakembertől, alvásterapeutától, hogy viszonylag gyorsan átlendüljenek a mélyponton és képesek legyenek újraszervezni életüket, életritmusaikat, alvásukat.
Sok embernek szüksége van altatóra egy-egy nagyobb megmérettetés – pl. vizsga, vagy szereplés – esetén is. Ilyenkor 1-2 napnál tovább sose szedjünk altatót vagy nyugtatót!

Q

Leszokás az altatókról

A hozzám kerülő kliensek szándékom szerint előbb vagy utóbb mind leszoknak az altatókról, nyugtatókról. Nagyon fontosnak tartom ezt, mert természetes alvás elképzelhetetlen ezekkel a szerekkel.

A leszokásra kidolgozunk egy stratégiát, amit ha következetesen betart a kliens, akkor néhány hét alatt szinte észrevétlenül elmarad az altató az életéből.

Ha gyógyszer, akkor inkább antidepresszáns vagy hangulatstabilizáló!

Vannak betegek, akiknek már olyan súlyos az alvászavara, hogy gyógyszer nélkül elképzelhetetlen, hogy kigyógyuljanak belőle. Tapasztalt alvásterapeutaként – úgy érzem – ezt biztosan el tudom dönteni. Az ő esetükben semmiképpen nem javaslom az altatókat vagy nyugtatókat, hanem dr. Dömötör Eszter pszichiáter kollégámmal közösen kidolgozott antidepresszáns vagy kombinált gyógyszeres kezelést javaslok számukra a pszichoedukáció és pszichoterápia mellett.

Szeretne újra normálisan aludni? Lépjen velem kapcsolatba!

Call Now Button