Álmatlanság ( Insomnia)

Az álmatlanság vagy a rossz alvás rövid távú következményei hamar megnyilvánulnak a napi munka során.

Az álmatlanság más néven insomnia, az alvászavar leggyakoribb formája. Az emberek 10-26 százaléka szenved átmeneti álmatlanságban, és 7-20 százalékuk krónikus álmatlanságban. Ez nem betegség, hanem inkább egy rövidebb vagy hosszabb ideig fennálló szimptóma. Az álmatlanságban szenvedő emberek nehezen alszanak el, és alvás közben is zavartak. Ez a szervezet számára nem megfelelő alvás, mivel emiatt az ember állandóan fáradtnak, ingerültnek és álmosnak érzi magát.

altató, altatókAz álmatlanság ( insomnia) már krónikusnak számít,

ha több mint három hétig tart. Ennek az okai összetett jellegűek.

Az álmatlanság( insomnia)betudható valamilyen fájdalmat okozó betegségnek, hányingernek és légzési problémáknak. Az álmatlanságot okozhatják mentális zavarok is, pl. depresszió, alkoholizmus vagy gyógyszerek túladagolása. Gyakran abból is eredhet, hogy megtörik az alvási ciklus ritmusa, pl. váltakozó munkaműszakok, intenzív éjszakai élet miatt.

Az insomnia fő jellemzői az elalvás nehézsége, a felszínes, illetve gyakori felébredésekkel megszakított alvás, a túl korai ébredés, valamint az alvás nem kellően pihentető volta. Az insomnia akkor válik klinikai értelemben is problémává, amikor a következményes nappali álmosság miatt romlik a beteg közérzete, és nem tudja a figyelmet igénylő feladatokat megfelelően végrehajtani. A nem megfelelően frissítő alvás rontja a közérzetet, testi és pszichiátriai megbetegedésekhez vezethet, fokozza a baleset kockázatát.

 

Alvajárás

Az alvási ciklus négy szakaszra oszlik. Az alvajárás a 3. és a 4. részben fordul elő. Ebben a két fázisban a legmélyebb az alvás. Van, aki egyszerűen, akaratától függetlenül felül az ágyban, körbesétál a szobában, vagy néha kimegy a szobából, vagy akár a házból, és békésen végigsétál az utcán. Ritkábban az alvajáró személy olyan összetett dolgokat is képes elvégezni, mint például a főzés, bútorok átrendezése, vagy akár autóvezetés.

Az alvajárás főként gyermekkorban fordul elő, és az oka a fáradtság, a kialvatlanság, az aggodalom, a szorongás. Felnőttkorban hasonlók az okok, bár ezekhez adódik még a gyógyszerezés, a kábítószerek használata vagy különböző mentális zavarok.

Attól egyáltalán nem kell aggódni, hogy veszélyes felébreszteni az alvajárót. Ha felkeltjük őket, zavarodottak és mérgesek lesznek, de csak rövid ideig. Az alvajárás természetesen veszélyes is lehet. Sokan megsérülnek, amikor elesnek, belebotlanak egy utcai jelzőtáblába vagy bármi másba.

Az alvás közbeni beszéd meglehetősen gyakori, majdhogynem normálisnak számít, és orvosi szempontból nem veszélyes és nem bír jelentőséggel. Az oka lehet egy izgalmas álom, vagy egy bizonyos helyzetre való visszaemlékezés az ébredés fázisában. Kínos következményei lehetnek a beszédnek alvás közben, ha az szokásunkká válik, vagy olyasmit mondunk, amelynek jobb lenne inkább titokban maradnia. Nagyon kellemetlen lehet, ha partnerünk nem tud elaludni, mert mi folyamatosan beszélünk. Az is előfordul, hogy érthetetlen szavakat mormolunk, vagy olyan nyelven beszélünk, amelyet partnerünk nem ért.

Álmatlanság (Insomnia) elleni tippek

 • Fogyasszunk citromfű-teát!
 • Izgalmas olvasmányoktól tartózkodjunk, és mellőzzük az izgató tévéműsorokat is!
 • Lefekvés előtt fürödjünk fenyő tűleveléből készített fürdővízben, vagy vegyünk forró lábfürdőt!
 • Lehetőleg hűvös szobában aludjunk. Az ideális hőmérséklet 17-18 C fok. Este feltétlenül szellőztessünk.
 • Együnk banánt, hiszen a banán számos olyan tápanyagot tartalmaz, amelyek az egészséges, nyugodt és mély alváshoz szükségesek. A triptofán aminosav elősegíti a harmonikus elalvást, a tirozin pedig a mély, zavartalan alvásért felelős.
 • Aki álmatlansággal küzd, csak délelőtt igyon kávét, mert egy csésze kávé koffeintartalmának 50%-a még 6 óra elteltével is a szervezetben található.

Szeretne újra normálisan aludni? Lépjen velem kapcsolatba!

+36 70 365 7272

Szeretne újra normálisan aludni? Lépjen velem kapcsolatba!

Az álmatlanság az alvás minőségének és/vagy mennyiségének zavara, amely akadályozza a megfelelő pihenést és regenerációt. Az álmatlanság egy általános probléma, amely befolyásolja az életminőséget és a mindennapi tevékenységeket. Az alábbiakban felsorolunk néhány álmatlanság tünetét:

 1. Nehézség az elalvással: Az álmatlanságban szenvedő emberek gyakran küzdenek az elalvással. Lehet, hogy órákig fekszenek ébren, és nem tudják kikapcsolni az agyukat. Gyakran állandóan forgolódnak az ágyban, vagy idegesek és nyugtalanok.
 2. Gyakori ébredések: Az álmatlanságban szenvedők gyakran ébrednek fel az éjszaka közepén, és nehézséget tapasztalnak a visszaalvással. Ezek az ébredések rövid lehetnek vagy akár órákig is tarthatnak.
 3. Korai reggeli ébredések: Az álmatlanságban szenvedők gyakran korábban ébrednek fel, mint amire szükségük van. Ez gyakran azért történik, mert nehéz újra elaludni, miután felébredtek.
 4. Nem pihentető alvás: Az álmatlanságban szenvedők gyakran úgy érzik, hogy nem tudtak megfelelően pihenni, és fáradtnak és kimerültnek érzik magukat az álmuk után.
 5. Nappali álmosság és fáradtság: Az álmatlanságban szenvedők általában napközben fáradtnak és álmosnak érzik magukat, mert nem pihentek megfelelően az éjszaka során.
 6. Fokozott szorongás és stressz: Az álmatlanság hosszabb távon fokozza a szorongás és a stressz szintjét. Az álmatlanságban szenvedők gyakran aggódnak az elalvás miatt, és ez további nyomást gyakorolhat az alvási nehézségekre.

Az álmatlanság kezelése fontos, mivel hosszú távon komoly hatással lehet az életminőségre és az egészségre. Ha álmatlanság tüneteit észleled magadon, fontos, hogy konzultálj az orvosoddal. Az alvászavarok kezelése és az alvási szokások javítása segíthet a megfelelő pihenés és regeneráció elérésében.

Call Now Button